Logo Happy Factory

Wat is hoogsensitiviteit?

In 1996 introduceerde de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron de term ‘highly sensitive person’ (HSP). Hoogsensitief is een eigenschap waarmee je wordt geboren, je kan het dus niet krijgen en je hebt het voor je leven, net zoals de kleur van je ogen of je huidtype.

Prikkels.

We ervaren continu prikkels, van binnenuit en van buitenaf. Zelfs terwijl je deze blog leest. 'zit ik wel comfortabel', 'ik heb het te warm', 'ik voel allerlei emoties', 'ik ben afgeleid',...

Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, vormen, sferen, enz… we nemen ze voortdurend op via onze zintuigen. Een hoogsensitief persoon mist een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Alles wat ze zien, horen, ruiken, ervaren, ... komt dus even hard binnen. Hun hersenen maken geen onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke prikkels. Hoogsensitieve personen absorberen dus informatie als een spons, en verwerken deze veel diepgaander dan niet-hsp's. Daarom trekken ze zich graag op tijd terug. Dit hebben ze nodig om de prikkels te verwerken, en zo weer ruimte te maken in hun hoofd voor een volgende lading prikkels.

Wat is hoogsensitiviteit? - Vrouw met kleedje in bloemenveld

Eén op de vijf mensen in hoogsensitief.

15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief. Dat wil zeggen dat 80% niet-hoogsensitief is. Daarom voelen hoogsensitieve mensen zich vaak niet thuis in de samenleving. Ze worden er voortdurend op gewezen dat ze 'anders' zijn en krijgen vaak te horen dat ze dingen te moeilijk maken, dat ze te ver doordenken. Je kan je wel voorstellen dat het vermoeiend moet zijn als elke prikkel, belangrijk of niet, op dezelfde manier in de hersenen binnenkomt en verwerkt wordt. Wat anderen normaal vinden kan voor een hsp al snel te veel zijn.

Grenzen stellen.

Hoogsensitieve personen hebben meestal oog voor detail en zijn gevoelig voor de emoties van hun omgeving. Hierdoor bestaat het gevaar dat ze zich verliezen in de emoties van een ander. Ze staan snel klaar voor anderen, maar durven hun eigen grenzen wel eens uit het oog verliezen. ‘Nee’ zeggen is moeilijk omdat ze elke mogelijke emotie van de ander betrekken op zichzelf. Hierdoor laten zich sneller misleiden en worden ze letterlijk leeggezogen. Het is dus erg belangrijk om zo snel mogelijk bewust te worden van het HSP-zijn, om te leren omgaan met je eigen behoeftes, grenzen en noden. Omdat de hersenen van hoogsensitieve personen geen filter hebben kunnen ze niet stoppen met doordenken. Over wat er bijvoorbeeld 'zou kunnen gebeuren'. Ze zijn perfectionistisch ingesteld. Vaak willen ze dingen zo goed doen dat ze soms helemaal niets meer ondernemen.

Uniek.

Het klinkt allemaal zwaar, en ergens is het dat ook. Maar eens je je bewust bent van je hoogsensitiviteit kan je er mee leren omgaan. Je zal merken dat je deze eigenschap voor geen geld van de wereld meer wil missen. Hoogsensitieve mensen leven zoveel intenser. Ze genieten dus extra van muziek, lekker eten, een fijne film, de schoonheid van de natuur, een fijn gesprek… Ze zijn erg creatief en hebben een brede interesse. Ze zijn zorgzaam en empatisch en krijgen snel inzicht in een situatie waardoor ze originele en creatieve oplossingen kunnen aanbrengen. Hoogsensitieve mensen inspireren anderen (ook al zijn ze zich daar zelf niet altijd van bewust).

Kortom: jij bent uniek!

Recente blogposts

Waar zou jij graag meer over leren in een volgende blogpost?

Er is iets mis met je ingave. Gelieve de velden te controleren.

Bedankt voor je interesse!

Find your happy © 2023 by Happy Factory