Op school leren we hoe we ons intellect (IQ) kunnen gebruiken. Ons vermogen om te denken te te begrijpen. We leren dat stelen fout is en dat we moeten stoppen bij een rood licht. Onze emotionele intelligentie (EQ) wordt echter verwaarloosd. We leren niet hoe we moeten handelen bij tegenslag. Maar weinig mensen weten hoe hun brein in mekaar zit. En dat is toch wel straf aangezien 93% van ons gedrag voortkomt uit onze emotionele intelligentie.
Ik schets even kort hoe ons brein werkt.
Ons brein is onderverdeeld in 2 delen. Het bewuste en het onderbewuste. Het bewuste staat voor ons IQ (intellectuele intelligentie). Hier gaan we denken. Alle prikkels die onze zintuigen opvangen komen in ons bewuste brein terecht. Alles wat we horen, zien, voelen, ruiken en proeven zijn prikkels. Maar ook onze eigen gedachten zijn prikkels die door ons bewuste brein worden opgenomen.
Ons onderbewuste staat voor ons EQ (emotionele intelligentie). Hier gaan we voelen. Je kan het vergelijken met de harde schijf van je computer. in je onderbewuste worden alle herinneringen, gewoontes, overtuigingen en persoonlijke ontwikkeling opgeslagen.
Wanneer we een gedachte hebben komt deze binnen via ons bewuste brein. Deze gedachte wordt meteen afgetoetst bij ons onderbewuste. Indien ons onderbewuste deze gedachte herkent wordt er een bepaalde frequentie van energie doorgestuurd naar je lichaam die vervolgens naar deze frequentie gaat handelen. Dat noemen we ons gedrag.
vb: we hebben van kinds af aan geleerd dat snoepen ongezond is. Wanneer je een snoepje aangeboden krijgt denk je dus automatisch dat het niet gezond is. Deze gedachte zit al jaren in je onderbewuste en is een overtuiging geworden. Je lichaam neemt de energiefrequentie van deze gedachte aan en zal zich schuldig voelen bij het eten van dat snoepje.
Deze overtuiging is goed, anders zouden we allemaal ongezond zijn of overgewicht hebben. Maar zo zitten er in ons onderbewuste ook een hoop overtuigingen die niét goed zijn, of zijn of zelfs compleet onwaar.
Overtuigingen dat we niet goed genoeg zijn, dat we iets niet kunnen, ... Deze overtuigingen zijn in ons onderbewuste gekomen door onze opvoeding, gewoontes, gebeurtenissen in ons leven. Wanneer we in een nieuwe situatie terecht komen hebben we dus de neiging om een gedachte te creëeren die overeenkomt met iets uit ons onderbewuste. We zijn er al van overtuigd dat we het niet kunnen.
Om nieuwe, positieve gedachten toe te laten, moeten we dus ons onderbewuste aanpakken. Gelukkig zijn we perfect in staat om dat te doen. Het vergt alleen enige discipline en tijd. Daar waar ons bewuste gedachten heeft die komen en gaan, zal ons onderbewuste pas een gedachte opnemen wanneer deze voldoende herhaald wordt. Daarom zijn affirmaties en visualisatie oefeningen zo goed. Affirmaties zijn korte positieve zinnetjes waarmee je jezelf versterkt. Visualisatie Dit zijn manieren om positieve gedachten zoveel mogelijk aandacht te geven, zodat ze kunnen groeien en in ons onderbewuste terecht kunnen komen.
Elke gedachte die je onderbewuste toelaat zal je ook uitstralen in je gedrag.
Dus samengevat: je kiest je gedachten en je gedachten veroorzaken je gevoelens. Word je dus bewust van de kwaliteit van je gedachten want de kwaliteit van je gedachten bepalen de kwaliteit van je gevoelens en emoties. En deze bepalen dan weer de kwaliteit van je gedrag. Jouw emoties worden dus uitgedrukt in gedrag.
Negatieve gedachten verbannen uit ons leven is niet realistisch. Maar wat wél realistisch is, is de manier waarop je naar de situatie kijkt. Vaak zijn we ons er niet eens of nauwelijks van bewust hoe negatief we denken. Eens je je daarvan bewust bent ben je ook in staat om je gedachten om te buigen naar een positievere gedachte.
Dit vergt natuurlijk oefening maar zie het als een sport voor je brein. We gaan naar de sportschool voor een strakker lichaam, voor een fittere mind gaan we sporten voor je brein.
- Socrates