Logo Happy Factory

HSP en perfectionisme.

Heb jij ooit het gevoel dat het goed genoeg is? Wil je alles perfect doen? Begin je pas wanneer een duidelijk plan hebt? Wacht je eindeloos af tot het juiste moment? Dan is jouw perfectionisme eerder een vijand dan een troef.

HSP en perfectionisme. - Vrouw met camera

Perfectionisme betekent ‘het volmaakte nastreven’. Goed is niet goed genoeg, alles moet perfect zijn. Een perfectionist legt de lat erg hoog. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn omgeving.

Bij doorgeschoten perfectionisme liggen de eisen zo hoog, dat het onmogelijk is om hier aan te voldoen. Dit kost je bakken energie. Als perfectionist zie je fouten maken als een persoonlijk falen. Dit zorgt ervoor dat je zaken gaat uitstellen of zelfs gaat vermijden, uit angst om nog fouten te maken. Dit heeft een grote invloed op je zelfvertrouwen.

Een perfectionist ziet de zaken vaak zwart-wit. Iets is helemaal goed of compleet slecht. Ze gunnen zichzelf niet de tijd om stapsgewijs iets aan te leren. Herkenbaar?

Hoogsensitieve mensen, die ook perfectionistisch zijn, hebben niet voldoende geleerd zichzelf te zijn. Ze zijn ervan overtuigd dat ze pas goed genoeg zijn als ze altijd voor anderen klaar staan of perfect werk afleveren...

Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst kan je erg onzeker zijn en twijfelen. Ook kunnen hsp’s erg moeilijk nee zeggen en missen ze assertiviteit.

Gevaarlijke eigenschappen want hsp's hebben een grote behoefte aan waardering en positieve feedback. Ze willen zo graag voldoen aan de verwachtingen van anderen, dat ze niet meer luisteren naar de signalen van hun eigen lichaam.

Je cijfert jezelf dus weg en richt al je aandacht op de buitenwereld. ‘Wat wordt er van mij verwacht? Hoe hoor ik te zijn? Hoe doen anderen het?’ Ze zijn zo gericht op anderen dat ze niet meer weten wat ze zelf willen. Dit zorgt voor frustratie, teleurstelling, schaamte, je afgewezen voelen,… Een hoogsensitief persoon ervaart deze emoties erg intens. Hun hoofd is dus extra snel overbelast met als gevolg dat ze blokkeren. Helder denken zit er dan niet meer in, waardoor ze nog meer gaan twijfelen aan zichzelf . Op lange termijn kan dit zorgen voor een neerslachtig gevoel of zelfs een depressie.

HSP en perfectionisme. - Vrouw in de herfst

Wat aandacht krijgt, gaat leven.

Perfectie is niet meer dan een idee in ons hoofd. We focussen ons gemakkelijk op diegenen die beter zijn dan ons. Maar heb je ook al eens gelet op diegenen die minder goed zijn dan jou? Wedden dat er minstens zoveel zijn? Alleen geef je hier geen aandacht aan. Alles wat je aandacht geeft, gaat leven. We hebben misschien niet altijd invloed op dingen die in ons leven gebeuren, maar we hebben wel invloed op onze gedachten, en daarmee onze emoties.

Accepteer de realiteit en wees dankbaar voor wat er wél is. Het is meer dan je denkt! Het helpt je meer in het nu te staan, in plaats van te piekeren over het verleden of je zorgen te maken over de toekomst.

Waarom zijn we zo perfectionistisch (geworden)

Perfectionisme kan de oorzaak zijn van onzekerheid. Wanneer je twijfelt aan jezelf ga je steeds beter willen presteren in de hoop dat anderen je gaan waarderen. De behoefte aan harmonie met je omgeving is vaak zo groot dat je jezelf gewoon vergeet. Je wil door iedereen aardig gevonden worden. Daarom stop je zoveel mogelijk energie in het voldoen aan een perfect beeld voor anderen. Onthoud echter dat sommige mensen je leuk vinden en sommigen niet. En dat staat helemaal los van wie jij bent.

Perfectionisme kan ook een gevolg zijn van onvoldoende of geen erkenning voor bepaalde situaties. Dit heeft je onzeker gemaakt, waardoor je via je perfectionisme op zoek bent naar goedkeuring en bevestiging. Heel wat hoogsensitieve personen hebben ook een overmatig verantwoordelijkheidsgevoel waardoor sociale perfectie naar anderen ontstaat. Vaak hebben ze het gevoel dat ze er voor iedereen moeten zijn. Hierdoor gaan ze zichzelf en hun eigen behoeftes negeren. Als hoogsensitief persoon heb je een diepgaande manier van verwerken. Vaak vind je pas rust in je hoofd wanneer je al deze prikkels verwerkt hebt. Hsp’s hebben echter de neiging om te overdenken en subtiele details te over analyseren.

Shit-to-fix lijstjes

Waar een hoogsensitief persoon het erg lastig mee kan hebben is téveel taken tegelijk. Als je dan ook nog eens perfectionistisch bent, slaat je hoofd gewoon tilt en gebeurd er niets meer. Je wil aan alles tegelijk beginnen, en je wil alles ook perfect doen, waardoor je dus niets verzet… Voor mij werkt het om met lijstjes te werken. Een boodschappen lijstje, een sociale activiteiten lijstje, een to-do lijstje privé, een shit to fix lijstje professioneel … Hierop noteer ik alles wat ik nog moet doen, of niet mag vergeten. Deze lijstjes geven rust in mijn hoofd omdat ik een overzicht creëer. En rust in mijn hoofd betekend dat ik weer wat helder kan denken!

Als perfectionist ben je over het algemeen ook praktisch ingesteld. Wanneer iemand je tijd vraagt, ga je vooral kijken of dit in je agenda past. Pas later, als het zover is, ga je je realiseren dat je hier misschien wel helemaal geen zin in hebt. Je wou vooral aardig gevonden worden. Maar vind die persoon je nog aardig wanneer je de afspraak last minute moet annuleren...?

Vergeet perfect zijn. Het is niets meer dan een idee in ons hoofd!

Hanne
x

Recente blogposts

Waar zou jij graag meer over leren in een volgende blogpost?

Er is iets mis met je ingave. Gelieve de velden te controleren.

Bedankt voor je interesse!

Find your happy © 2023 by Happy Factory