Logo Happy Factory

Hoogsensitiviteit en narcisme

Hoogsensitiviteit en narcisme, het lijken wel tegenpolen van mekaar. De narcist is alleen met zichzelf bezig, de hoogsensitieve persoon vooral met de ander. Toch krijgen narcisten en hoogsensitieve personen vaak een relatie met elkaar. Deze relatie is echter destructief en zal voor de hoogsensitieve persoon in het bijzonder een pijnlijke ervaring worden.

Hoogsensitiviteit en narcisme - Vrouw met wit kleed

Wat is een narcist

Een narcist kan zowel een man als een vrouw zijn. Het is niet zo evident om een narcist te herkennen. Ze kunnen dit namelijk erg goed wegstoppen. In het begin lijken ze charmant, lief, grappig, zorgzaam, iemand die je sensitiviteit en zorgzaamheid apprecieert. Totdat ze voelen dat ze je vertrouwen gewonnen hebben. Vanaf dan veranderd alles. Je kan er niet meteen de vinger op leggen, maar je voelt dat het plaatje niet klopt. Narcisten gebruiken hun charmes om hun ware intenties te verbergen. Hun wereld bestaat uit mooie woorden en gebakken lucht. Ze misleiden hun omgeving en ze zijn manipulatief. Narcisten voelen zich superieur ten opzichte van anderen. Macht, schoonheid, faam, en rijkdom staan bovenaan hun prioriteitenlijstje. Ze zijn totaal niet empathisch en voelen geen liefde, zelfs niet ten opzichte van hun familie, vrienden of partner. Ze deinzen er niet voor terug misbruik van deze mensen te maken om zo hun eigen behoeften te bevredigen, ook al wordt een ander daardoor gekwetst.

De aantrekking tussen hsp's en narcisten

Omdat hoogsensitieve personen empathisch en zorgzaam zijn, vormen ze vaak het doelwit van narcisten die op hun beurt op zoek zijn naar bevestiging en macht. Door een relatie aan te gaan met een hoogsensitief persoon zal de narcist zich met hun eindeloze empathie voeden om zo hun honger naar aandacht en macht te stillen. Omdat het voor een hoogsensitief persoon bijna een primaire reactie is om te geven voelt deze relatie aanvankelijk aan als een match made in heaven. Maar de narcist is een energiezuiger en kent geen grenzen. Hij zal dus ook over jou grenzen gaan. Hierbij tonen ze nauwelijks emoties, tenzij deze hen van pas komen, en handelen bijna gewetenloos.

Er is nog een rede waarom hoogsensitieve personen zich aangetrokken voelen tot narcisten. Narcisten komen zelfzeker over. Ze weten waar ze voor gaan, en voor een hsp die zoekende is, kan dit aanvoelen als een rots in de branding. In werkelijkheid is de narcist de branding en zal jij er door overspoeld worden.

Geen liefde maar eigenbelang

Wanneer de narcist voelt dat ze jou in hun macht hebben kan hun charme offensief weer opgeborgen worden en plaats maken voor hun echte aard. Pas hier komt hun gebrek aan empathie naar boven. Wanneer je narcisten op hun fouten wijst zal je dat duur komen te staan. Vergeet niet dat ze handelen uit eigenbelang, niet uit echte liefde. Als je niet naar ze opkijkt zullen ze je vernederen, manipuleren en zelfs emotioneel breken als dat nodig is. Dit allemaal met als doel om terug de macht over jou te krijgen.
Een narcist legt het probleem altijd buiten zichzelf. Simpelweg omdat ze thuis niet geleerd hebben om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag. Ze weten vaak niet beter en hebben dus geen tot weinig inlevingsvermogen.

Durf voor jezelf te kiezen

Denk jij dat je een relatie hebt met een narcist? Heb je het gevoel dat jullie mekaar meer ondermijnen, pijn doen en beschadigen in plaats van mekaar liefhebben en versterken? Onthoud dan goed dat deze situatie niet veranderd. Hoe langer je in de relatie blijft, hoe meer je jezelf gaat aanpassen. Hoe meer je jezelf gaat aanpassen hoe afhankelijker je van de narcist zal worden. Dat is tenslotte waar het voor hen om draait: adoratie.
Durf voor jezelf te kiezen en stel jezelf eens de vraag of deze relatie je nog langer dient.
En realiseer je één ding: jij bent het waard om van gehouden te worden!

Hanne
x

Recente blogposts

Waar zou jij graag meer over leren in een volgende blogpost?

Er is iets mis met je ingave. Gelieve de velden te controleren.

Bedankt voor je interesse!

Find your happy © 2023 by Happy Factory