Logo Happy Factory

Hoogsensitieve mensen en hun besluiteloosheid.

Ken je dat gevoel, dat je hoofd een eindeloze discussie voert met zichzelf voordat je een knoop durft door te hakken? Voor hoogsensitieve personen kan het heel lastig zijn om keuzes te maken.

Levendige voorstelling.

Soms kan het een eeuwigheid duren voordat je een knoop doorhakt. Eens je ze gemaakt hebt, kom je er toch nog op terug en ga je weer twijfelen, enz... Het is een oneindige discussie in je hoofd. Dat heeft met verschillende dingen te maken. Als hoogsensitief persoon zie, voel en beleef je elk detail. Dit wil zeggen dat je dus ook alle pro's en contra's intens beleefd. Al deze details worden met elkaar verbonden en zo creëert je hoofd een totaalbeeld. Je gaat je levendig voorstellen wat de gevolgen van je keuze kúnnen zijn. Of wat de gevolgen zijn indien je de andere optie hebt genomen. Een straatje zonder einde... In dit denkproces ben je vaak niet meer verbonden met jezelf. Je bent voor ‘de ander’ aan het denken of voelen en verliest daardoor het inzicht in je eigen behoeften. Hoogsensitieve personen hechten veel waarde aan harmonie en wellicht betekent een keuze maken dat de harmonie (tijdelijk) verstoord zal worden.

Allemaal stemmetjes.

Zodra de ‘bovenkamer’ de regie overneemt, komen alle voor- en nadelen voorbij en worden ze uitvoerig afgewogen. Alle ‘stemmetjes’ in je hoofd willen hun zegje hierover doen. De innerlijke criticus, de perfectionist, de positivo, de pessimist, de controlfreak, en ergens in de verte je innerlijke stem, oftewel: je intuïtie. Doordat je bovenkamer zo druk bezig is met ‘discussiëren’, vergeet je je éérste gevoel. Je ingeving of intuïtie. Al die innerlijke discussies zorgen vaak voor stress en onrust in je hoofd. Je weet namelijk dat er een moment komt dat je een keuze moet gaan maken, terwijl je hoofd nog volop bezig is met analyseren. Dit kan tot gevolg hebben dat je energie pijl in een sneltempo daalt waardoor het nóg moeilijker wordt om een keuze te maken.

HSP en hun intuïtie.

Het is je wellicht ook al voorgevallen dat je zonder nadenken een keuze maakt. Een keuze waar je geen spijt van krijgt en waar je 100% achter staat. Hoe kan dit dan? In deze gevallen was je energie pijl waarschijnlijk opgeladen, waardoor je makkelijk in staat bent je intuïtie of je buikgevoel te volgen. Wanneer je uitgerust bent, kan je meer aan en is je buikgevoel zo sterk dat je er niet omheen kunt. Je kan dan erg gemotiveerd en enthousiast zijn, waardoor je makkelijk knopen doorhakt. Je bovenkamer krijgt niet de kans om de regie over te nemen. Zodra je je gevoel negeert (je intuïtie), neemt je hoofd het dus over.

Hoogsensitieve mensen en hun besluiteloosheid. - Oldtimer aan zee

Eerste hulp bij keuzes maken.

Je gevoel laat je nooit in de steek. Laat jij je gevoel dus ook niet in de steek. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. We kunnen ons denken niet zomaar uitschakelen. Geef jezelf de tijd om een situatie te analyseren. Ga na wat je voelt bij welke gedachte. Waak er wel op dat je niet te lang in je hoofd blijft zitten. Ga niet over analyseren. Schrijf op welke gedachten er door je hoofd gaan. Links noteer je de pro's en rechts noteer je de contra's. Zo krijg je een helder beeld wat je zal helpen een keuze te maken. En onthoud dat een verkeerde keuze maken niet bestaat. Het leven is als een station. Er komen dagelijks massa's treinen voorbij. Welke keuze maak je? Welke trein stap je op? Geen keuze maken, brengt je niet verder dan het perron. Neem een trein, en zie waar hij je brengt. Het is misschien niet je gewenste eindbestemming, maar je bent alleszins vooruit gegaan.

Veel succes met het maken van je keuzes!

Recente blogposts

Waar zou jij graag meer over leren in een volgende blogpost?

Er is iets mis met je ingave. Gelieve de velden te controleren.

Bedankt voor je interesse!

Find your happy © 2023 by Happy Factory