Logo Happy Factory

Hoogsensitief én extravert: HSP/HSS

Het algemene beeld van hoogsensitieve personen is dat ze introvert zijn. Stil, terughoudend, verlegen. Een hoogsensitief persoon kan echter ook extravert zijn. Zo’n 30% van de hoogsensitieve personen is extravert. We noemen dit de High Sensation Seeker (HSS).

HSP en HSS. Het beste uit twee werelden.

Herken je het dat je je juist wél graag onder de mensen begeeft (al is dat vaak voor een bepaalde tijd)? Wil je soms net die éxtra prikkels in je leven? Dan zou het kunnen dat je een extravert hoogsensitief persoon bent. HSS wordt wel eens beschreven als 'gas geven én remmen tegelijk'. Een eigenschap die HSP nogal tegenspreekt. Het gebeurd daarom ook dat ze niet (h)erkend worden als HSP. Volgens Elaine Aron komt deze combinatie thans regelmatig voor. Aan de ene kant leef je op bij prikkels zoals het contact met andere mensen, maar aan de andere kant heb je ook behoefte aan stilte en rust. Je kan je grotendeels vinden in de hsp test maar je staat ook graag op een podium, schuimt de festivals af of gaat skydiven als hobby. Een balans vinden tussen rust en sensatie is voor de HSS de uitdaging.

Hoogsensitief én extravert: HSP/HSS - Hiking in gebergte

De 'ja maar' of 'wat als' strijd.

Als high sensation seeker kan je het gevoel hebben dat er intern vaak een discussie gaande is. Je gevoelige deel kiest voor rust, verstandig zijn en veiligheid. Maar het HSS deel wil avontuur, spanning en uitdaging. Dat kan beslissingen nemen extra lastig maken. In je hoofd voor je continue een ‘ja maar’ en ‘wat als’ strijd. De nieuwsgierigheid en de drang naar voldoening wint het van de rustige eigenschappen. Hierdoor kan je snel uitgeput en emotioneel in de war zijn.

Aanstekelijk enthousiasme.

Als HSS kan je erg gedreven zijn. Je hebt vaak nieuwe ideeën waarvoor je je smijt en kan dan overlopen van enthousiasme om deze te delen met je naasten. Het gevaar bestaat dat je door dit aanstekelijke enthousiasme je prikkelniveau uit het oog verliest. Zo maak je bijvoorbeeld sneller praktische keuzes zonder te checken wat je gevoel hierbij zegt.

Bouw bewust rustmomenten in. Al is het maar 10 minuutjes… Het geeft je lichaam de kans om te voelen of je juist bezig bent en of je jezelf niet voorbij loopt.

Praten werkt verhelderend.

Vertellen waar je mee bezig bent, waar je staat en waar je naartoe wil werkt voor jou verhelderend. Vaak hoeft een ander alleen maar te luisteren (advies kan je zelfs van de wijs brengen), de puzzelstukjes vallen voor jou al pratend in elkaar. Je haalt er energie uit om dingen die je ervaart te delen met mensen. Situaties of gebeurtenissen ventileren brengt rust in je hoofd. High sensation seekers hebben graag duidelijkheid. In een gesprek zullen ze geneigd zijn hun vragen meteen op tafel te gooien in plaats van er eerst over na te denken.

Je bent erg sociaal.

Je kan erg sociaal zijn. Ook contact leggen met vreemde mensen is voor jou vanzelfsprekend. Hier hangt echter wel de voorwaarde aan vast dat je energiepijl hoog genoeg moet zijn. Het ene moment ben je druk en aanwezig en voel je massa's energie. het andere moment val je stil en ben je het liefst alleen, in stilte. Beide kanten kunnen zomaar opkomen en even plotseling weer verdwijnen. Sociale contacten vergen erg veel energie,. Wanneer je energiepijl op is val je dan ook letterlijk stil.

Kenmerken van de high sensation seeker (HSS)

Hoogsensitief én extravert: HSP/HSS - Hiking met vrienden

Recente blogposts

Waar zou jij graag meer over leren in een volgende blogpost?

Er is iets mis met je ingave. Gelieve de velden te controleren.

Bedankt voor je interesse!

Find your happy © 2023 by Happy Factory