Logo Happy Factory

De voordelen van hoogsensitiviteit.

Toegegeven, hoogsensitief zijn lijkt geen cadeau. Hoe minder je je hiervan bewust bent, hoe moeilijker het is om de voordelen te zien. En zelfs als je je ervan bewust bent is het een leerproces voordat je je voordeel eruit kan halen. Maar laat ik al beginnen met het eerste grote voordeel: MOED! Als hoogsensitief persoon ben je niet op dag wakker geworden met het besef dat je hoogsensitief bent. Het wordt je, helaas, ook niet meegegeven op school. Bewust worden van je hoogsensitiviteit betekent dat je al wat watertjes doorzwommen hebt en eindelijk de moed gevonden hebt om naar je innerlijke zelf te luisteren.

Een applaus voor jezelf want vanaf nu: ‘The only way is up!’

De voordelen van hoogsensitiviteit. - Kruisjes ogen

Empathie

Een van de mooiste eigenschappen van een hsp, is zijn empathisch vermogen.

Ben jij hoogsensitief, dan ervaar je dit misschien als vanzelfsprekend, maar voor je omgeving dat niét zo. Je kan je zodanig inleven in anderen hun gevoelens en/of situaties, alsof het je eigen gevoels zijn. Als je er eens over nadenkt zal je misschien wel beamen dat mensen makkelijk hun hart luchten bij jou… Ze voelen zich namelijk begrepen door jou.

Zacht maar niet soft

Ongeacht wat je uistraling is, binnenin heb je een zachte persoonlijkheid. In een maatschappij die erg gericht is op individualisme, behoor jij tot het steeds selecter wordende clubje van mensen die zich inzetten voor hun medemens. Jouw focus is net de mensen om je heen. Wanneer iemand in je omgeving ongelukkig is, zal je zonder twijfel nadenken wat je kan bijdragen om daar verandering in te brengen. Ook als je er helemaal niets aan kan doen. Hun verdriet heeft namelijk een sterk effect op je eigen gevoel. Zorg dragen voor de ander is voor jou daarom als vanzelfsprekend. Het geeft je ook energie, zolang je je eigen grenzen maar niet overschrijdt.

Sterk intuïtie

Op het werk en in onze omgeving worden we doorgaans gestimuleerd om ons verstand te gebruiken. Hoogsensitieve mensen hebben echter een intuïtie dat ze sterk kunnen ontwikkelen. Vaak gebeurt het onbewust, maar weet je precies waar je naartoe wil met je leven, wie je kan vertrouwen en wat je wel of niet wil. Wanneer je durft vertrouwen op je intuïtie zullen er heel wat nieuwe wegen voor je opengaan. Dit vergt natuurlijk ook wel een portie lef. Maar hoe vaker je durft vertrouwen op je intuïtie, hoe makkelijker dit zal worden.

Vergeet niet dat elke uitdaging ook een geschenk met zich meebrengt.

Intens geluk

Als je hoogsensitief bent is je zenuwstelsel extra gevoelig en hierdoor ervaar je alles intenser. Dit wil zeggen dat je éxtra gelukkig kan zijn, éxtra ontroert, éxtra enthousiast, … Een intens genot wat niet-hsp’s niet ervaren. Leuk he! Dit intens genot beleef je vaak zelfs onbewust omdat het ook in erg kleine dingen kan zitten. Een leuke melodie op de radio, de schoonheid van de natuur, een onverwachte glimlach, lekker eten, een zonnestraaltje door het venster, een ontroerende film, een goed gesprek, … enzovoorts!

Breng dus voldoende tijd door met mensen waar jij je prettig bij voelt. En zoek plekken op waar jij intens kan genieten. Probeer eens bewust de kleine nuances op te pikken die je een innerlijke glimlach bezorgen. Je zal ervan versteld staan!

Perfectionist op de werkvloer

Hsp’s kunnen erg opgaan in hun bezigheid. Wanneer de omgeving het toelaat kunnen ze zich erg goed concentreren en gefocust zijn. Ze brengen als geen ander orde in de chaos en krijgen snel inzicht in mogelijke oplossingen. Hoogsensitieve personen zijn vaak zorgvuldig, nauwkeurig en erg perfectionistisch. Wanneer ze ergens aan beginnen zijn ze gedreven dit tot een goed einde brengen. Ze hebben de neiging om alles perfect te willen doen. De valkuil hier is ze vaak (te) hoge verwachtingen of (te) hoge eisen stellen aan zichzelf. Onthoud dat ‘gewoon goed’ in jouw geval wellicht al goed genoeg is.

Creativiteit

Hoogsensitieve personen zijn vaak erg creatief en hebben een sterk ontwikkelde fantasie. Je zintuigen staan extra scherp waardoor geuren, kleuren, vormen, sferen en emoties intenser ervaren worden. Dit kan zich op allerlei manieren uiten. Gedichten schrijven, tekenen, muziek maken, fotograferen, dansen, je woning (her)inrichten, enz… Het is vaak ook een heerlijke uitlaatklep om je emoties een plaats te geven.

Authentiek

Durf jezelf te zijn en meet je niet met anderen en al zeker niet met niet-hsp’s. Tot voor kort werden coolness, extravertie en competitie erg hoog gewaardeerd maar tijden veranderen.

Zelfs stoere rappers brengen steeds meer een boodschap van respect en liefde. Leef op jouw tempo, en volg je eigen overtuigingen en levensstijl. Het zal anderen inspireren. Veel mensen herkennen zich in de hooggevoelige persoonlijkheid, je bent echt niet alleen!

Recente blogposts

Waar zou jij graag meer over leren in een volgende blogpost?

Er is iets mis met je ingave. Gelieve de velden te controleren.

Bedankt voor je interesse!

Find your happy © 2023 by Happy Factory